Pediatrik Hastalarda Neden Kulak Arkası (BTE) İşitme Cihazı Kullanılmalı?
İşitme, sağlam bir işitme sistemine sahip olan bireylerde kulak tarafından algılanan sesin beyindeki işitme merkezine iletilme sürecidir. Böylece normal işiten bir bebeğin sesleri dinlemesi, objelerle bağdaştırması, kodlaması ve kavram geliştirmesi sonucunda kelimeler üreterek konuşmaya başlaması mümkün olur.
Çocuklarda dil edinim dönemi olan 0-3 yaş döneminde, sesli uyaranın beyne iletilmesinde meydana gelen bir aksaklık, konuşma ve dil becerisinin normal gelişmemesine neden olur. Müdahale edilmediği takdirde dil ve kavram gelişiminin engellenmesi durumundan ileri yıllarda sosyal, akademik, psikolojik ve mesleki yaşamı olumsuz etkiler.
İşitme kaybı yaşayan bir çocuğun ebeveyni olarak, işitmenin kulakta değil beyinde gerçekleştiğinin kulağın sadece bir aracı olduğunu bilmekte fayda var. Bu yüzden çocuklar için işitme cihazı seçerken dikkat edilmesi gereken durumlar önemlidir.
Çocuklar için işitme cihazı seçerken dikkat edilmesi gereken durumlar neden önemlidir?
Çünkü seçilen cihazın yardımcı cihazlarla uyumluluğu önem taşır. İşitme kaybı olan bir çocuk, frekans modülasyonlu (FM)sistemler gibi birçok ek amplifikasyon cihazlarına ihtiyaç duyabilirler. Tam da bu doğrultuda kulak arkası (BTE) model pediatrik cihazlar kulak içi işitme cihazlarına nazaran çocuklar için en uygun ve doğru bir seçenek sunar.
Kulak içi modeller kullanım için neden uygun değildir?
Kulak içi işitme cihazlarının birçoğu frekans modülasyonlu (FM)sistemler gibi birçok ek amplifikasyon cihazlarıyla uyumlu değildir.
Kulak içi işitme cihazları Kulak arkası (BTE) model cihazlara göre daha hassas kullanım gerektirir. Kulak içi cihazların takip ve kontrolü düşünülenin aksine zordur.
Bebekler ve çocuklarda cihazı yutma, çıkartıp atma durumunda farkına geç varılabilir.
Aile ve öğretmen cihazın çalışma takibini sürekli yapma olanağına sahip olamaz.
Çocuklar bilindiği üzere oyun esnasında çok hareketli oldukları için şakalaşma veya düşme durumunda kulağına bir darbe aldığında Kulak içi cihazın kırılıp kulağa zarar verme ihtimali gibi birçok dezavantaj sunulabilir.
Çocuklar ve bebeklerde kulak gelişimi hızlı olduğu için Kulak içi modellerde sürekli cihazın kabininin değişmesi gerekeceğinden bu değişim döneminde çocuk uzun bir dönemde cihazsız kalmak zorunda kalacaktır.
Hiçbir hasta grubunda istemediğimiz bu durum özellikle pediatrik hasta grubunda göz ardı ya da tolerans edilemeyecek kadar önemli bir durumdur.
Peki neden Kulak arkası (BTE) modeller en doğru seçenek sunar?
Pediatrik hastaların dil gelişimi açısından her sesin beyne aktarılması gelişim için önemlidir, Kulak arkası (BTE) model cihazlar frekans modülasyonlu (FM)sistemler gibi bir çok ek amplifikasyon cihazlarıyla kullanıma uygun olduğundan bu alanı desteklememize olanak sağlar. Kulak arkası (BTE) pediatrik cihazlar sağlam dayanıklı ve gözetime açık olarak geliştirilmiştir. Ayrıca Kulak arkası (BTE) pediatrik cihazlarımızda kilitli pil kapağı ile çocuklarda pil yutma tehlikesinin önüne geçme hedeflenmiştir. Cihazın çalışıp çalışmadığını kontrol etmek açısından aile ve öğretmenin gözetebilmesi ve donanımlı kullanım için uygundur. Ayrıca çocuklar ve bebeklerde kulak gelişimi hızlı olduğu için Kulak arkası (BTE) modeller de kalıp değiştirerek kullanım daha rahat olur.
Cihazın kullanımı kadar doğru temizlenmesi de önemlidir.
Cihazın verimli çalışabilmesi için günlük temizliğinin yapılması gerekir. Kulak içi cihaza göre Kulak arkası (BTE) model cihazın bakımı daha kolaydır. Doğru ve rahat kullanım için ve en önemlisi çocuğun cihaza adapte olup rahat takabilmesi adına Kulak arkası (BTE) model cihazlar pediatrik hastalarda daha uygundur.
Unutmayalım ki “Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilmeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılırlar.”
“İyi duymak, İyi yaşamaktır.”